« »
Skärmavbild 2014-10-27 kl. 16.46.58

EXHIBITIONS / ART COLLECTIONS

Mick Rock

MICK ROCK – THE MAN WHO SHOT THE SEVENTIES
Det är 1966. Mick rock studerar moderna språk och litteratur på Cambridge. Han när en dröm om ett liv som poet med ett vidlyftigt leverne. Det är hans ungdoms ambivalenta dagar och han lever utan hast. Rock lånar en kompis kamera och får fem pund för att fota lokala band.

Syd Barret, grundaren av Pink Floyd, kontaktar Mick Rock och vill att han ska fotografera omslaget till hans skiva ”The Madcap Laughs”. De hade träffats några år innan genom gemensamma vänner.

Mick Rock ser Barret som en poète maudit, en poet som lever mot samhället istället för i det. Det visar sig att Rock trots allt inte är så långt från sin forna dröm.

Det är 1972. Mick Rock lever ett blygsamt liv som fotograf. Allt ändras när han träffar David Bowie. De två klickar och Rock blir Bowies officiella fotograf, han designar skivomslag och han filmar de legendariska videorna till ”Space Oddity” och ”Life on Mars”. Under två år dokumenterar Rock Ziggy Stardusts uppgång och fall.

Samarbetet med Bowie leder Rock vidare i karriären och han är ansvarig för omslagen till
Lou Reeds ”Transformer”, Iggy Pops ”Raw Power”, Queens ”Queen II” och många av Sex Pistols ikoniska porträtt.

Det är 1977. Mick Rock flyttar till New York och blir snabbt en del av undergroundscenen, med The Ramones, Talking Heads och Blondie. Mick Rock är ingen voyeur; han gömmer sig inte bland skuggorna. Han är en del av rörelsen, han är med och bygger scenen. Hans samarbete med The Ramones gör honom till en av de mest eftertraktade fotograferna.

Det är 2014. Mick Rock har haft kritikerhyllade utställningar över hela världen, gett ut en rad fotoböcker och fotat Daft Punk, Snoop Dogg och Lady Gaga.

Rock har bytt ut kemikalierna mot yoga — men Mick Rock är fortfarande Mick Rock.